Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie - Państwowy Instytut Badawczy


Radzików
05-870 Błonie

tel. 22 725 36 11, 22 733 45 00
fax 22 725 47 14

NIP: 5290007029
REGON: 000079480

e-mail: postbox@ihar.edu.pl

ePUAP: /IHAR-PIB/SkrytkaESP

POTPAT [ZAKOŃCZONY]

XML

Treść


Źródło finansowania: Polsko-Norweska Współpraca Badawcza
Numer projektu: Pol-Nor/202448/28/2013, Core 2012 Call
Tytuł projektu: Populacje patogenów ziemniaka w zmieniających się warunkach klimatycznych Norwegii i Polski oraz mechanizmy ich interakcji z gospodarzem
Acronym: POTPAT
Duration:  01.08.2013-31.07.2016
Koordynator projektu: Jadwiga Śliwka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Państwowy Instytut Badawczy, Oddział Młochów
Ragnhild Naerstad,
Bioforsk, Bioforsk Plant Health and Plant Protection, Bioforsk Plantehelse, Høgskoleveien 7, 1432 Ås, Norwegia
Koordynator polski Jadwiga Śliwka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Państwowy Instytut Badawczy, Oddział Młochów
Robert Czajkowski,
Uniwersytet Gdański MUG, ul. Kładki 24, 80 – 822 Gdańsk

Celem projektu jest zdobycie wiedzy na temat interakcji pomiędzy gospodarzem, patogenem i środowiskiem, aby zmniejszyć koszty ochrony przeciwko zarazie ziemniaka oraz zminimalizować straty spowodowane przez Pectobacterium spp. i Dickeya spp. 

W roku bieżącym oceniono agresywność 107 izolatów bakterii pektynolitycznych na bulwach podatnej odmiany Irys. Średnio najwyższą agresywnością charakteryzowały się izolaty Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum (Pcc) (średnia 30 izolatów wynosiła 11,3 g zgniłej tkanki), Dickeya solani (Ds) (trzy izolaty, średnia 9,6 g), P. atrosepticum (Pa) (18 izolatów, średnia 5,5 g) i P. wasabiae (Pw) (18 izolatów, średnia 3,2 g).

Oceniono wpływ odmiany, gatunku bakterii i temperatury na wielkość gnicia bulw ziemniaka w teście inokulacji bulw. Wykazano istotny wpływ odmiany, temperatury, izolatu i interakcji pomiędzy badanymi czynnikami na wielkość porażenia. 

W 2015 roku w ramach projektu przeprowadzono polowy test odporności na P. infestans. Posadzono 85 klonów ziemniaka z HZ Zamarte, 12 testerów Blacka, 9 odmian niosących inne źródła odporności oraz 10 wzorców Eucablight, po cztery rośliny w dwóch powtórzeniach. Panujące latem 2015 roku warunki pogodowe spowodowały, że na roślinach z testu polowego nie obserwowano objawów zarazy ziemniaka. 

Przeprowadzono także charakterystykę 89 izolatów P. infestans zebranych z poletka doświadczalnego z 2014 roku pod względem typu kojarzeniowego, haplotypu mitochondrialnego, odporności na metalaksyl, wirulencji i markerów SSR. W roku 2015 zmierzono względną ekspresję genów P. infestans (efektorów AvrVnt1, AvrSmira1 oraz Avr8) w próbach z pojedynczymi plamami chorobowymi zebranymi z pola doświadczalnego w 2014 roku.

W dniach 24-25 sierpnia 2015 odbyło się trzecie spotkanie wykonawców projektu POTPAT. Spotkanie zostało zorganizowane przez IHAR-PIB w Młochowie. Wykonawcy (11 osób) reprezentujący wszystkie grupy badawcze zaangażowane w realizację projektu przedstawili i przedyskutowali postępy prac w poszczególnych pakietach zadań. Uczestnicy spotkania zwiedzili laboratoria IHAR-PIB i obejrzeli doświadczenie polowe. Spacer w Łazienkach Królewskich w Warszawie uzupełnił program spotkania


Project financed by: Norwegian funds in the frame of Polish-Norwegian Research Program 
Number: Pol-Nor/202448/28/2013, Core 2012 Call
Title: Potato pathogen populations in changing climatic conditions of Norway and Poland and the mechanisms of their interaction with host
Acronym: POTPAT
Duration:  01.08.2013-31.07.2016
Program Operator: National Centre for Research and Development

Introduction

The potato is one of the most important crop worldwide. The annual potato harvest in Poland is estimated at 8 700 000 tons, while 321 100 tons were produced in Norway in 2010. Climate change has a significant impact on agriculture today, especially on plant pathogens. 

The project will focus on the two important pathogens of potato: Phytophthora infestans causing late blight and bacteria Pectobacterium spp. and Dickeya spp. causing black leg and soft rot of tubers. Chemical protection against late blight is expensive and has a negative impact for the natural environment. However, for bacterial diseases there are no chemical and biological methods of protection, therefore the only solution is production of disease–free seeds.


Powiadom znajomego

Powiadom znajomego

* Pole wymagane

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Zamknij