W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Kontakt

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie - Państwowy Instytut Badawczy

 

Radzików
05-870 Błonie

tel. 22 725 36 11, 22 733 45 00
fax 22 733 45 05

NIP: 5290007029
REGON: 000079480

e-mail: postbox@ihar.edu.pl

ePUAP: /IHAR-PIB/SkrytkaESP

AVEQ [ZAKOŃCZONE]


Nazwa programu/Programme: PROGRAM RAMOWY UNII EUROPEJSKIEJ
Kontrakt nr/Contract nr: AGRI-2006-0397 w ramach AGREEMENT NUMBER 061 AGRI GEN RES 870/2004
Title:
Avena genetic resources for quality in human consumption
Tytuł projektu w j. polskim: Zasoby genowe Avena dla jakości w żywieniu człowieka
Akronim./Akronym: AVEQ
Okres realizacji/Project duration:  01.03.2007– 28.02.2011
Koordynator główny/ Main coordinator: BAZ Genebank, Niemcy
Dr Christoph Germeier
Koordynator polski: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików, zakłady: KCRZG i SPOJPR; doc. dr hab. Zofia Radomska-Bulińska, doc. dr hab. Danuta Boros 

Celem projektu jest ocena zasobów genowych owsa pochodzenia europejskiego pod względem cech warunkujących wysoką wartość żywieniową. Kolekcje robocze obejmują formy dzikie, populacje wyselekcjonowane we wcześniejszym projekcie oraz uprawne odmiany owsa. Spośród rozmnożonych kolekcji roboczych selekcjonowane są obiekty do doświadczeń polowych, które są przeprowadzane w Szwecji, Estonii, Polsce, Francji, Włoszech, Rumunii i Bułgarii. Kraje te wybrano jako lokalizacje odpowiednie do produkcji wysokiej jakości ziarna owsa. Ziarno uzyskane z doświadczeń polowych jest charakteryzowane pod względem podstawowych parametrów jakościowych: masy tysiąca ziaren, masy hektolitra, zawartości okrywy oraz charakterystyki chemicznej z wykorzystaniem spektroskopii bliskiej podczerwieni. Wstępnie wyselekcjonowane populacje o podwyższonej jakości będą dalej szczegółowo charakteryzowane po względem:

  • zawartości białka, tłuszczu, substancji mineralnych, skrobi, składników włókna pokarmowego (szczególnie β-glukanu), antyoksydantów praz substancji fenolowych;
  • odporności na infekcje Fusarium oraz stopnia zanieczyszczenia mikotoksynami;
  • tolerancji na chłód.

Wyniki analiz po opracowaniu będą powszechnie dostępne poprzez stronę internetową projektu.

http://eadb.bafz.de/aveq/

Powiadom znajomego

Powiadom znajomego

* Pole wymagane