Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie - Państwowy Instytut Badawczy

Radzików
05-870 Błonie

tel. 22 725 36 11, 22 733 45 00
fax 22 725 47 14

NIP: 5290007029
REGON: 000079480

e-mail: postbox@ihar.edu.pl

ePUAP: /IHAR-PIB/SkrytkaESP

L.p. w zał. do Rozporządzenia MRiRW: 8

XML A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę

Treść

Tytuł projektu: Tolerancja na stresy abiotyczne - genotypowanie pszenicy w oparciu o strategię genów kandydujących.
Kierownik projektu: prof. dr hab. W. Orczyk
Planowany okres realizacji: 2014-2020

Streszczenie:

Krótkotrwały stres suszy w krytycznej fazie rozwoju kłosa zaburza mikrosporogenezę, powoduje niepłodność pyłku i, w konsekwencji, istotnie redukuje liczbę zawiązanych nasion (tj. obniża stopień wypełnienia kłosa). Tolerancja tych procesów na suszę jest warunkowana genetycznie (QTL). Ze względu na bardzo trudne fenotypowanie nie prowadzi się selekcji w tym kierunku, co przypuszcza się spowodowało znaczną erozję zmienności tej cechy w materiałach hodowlanych. W projekcie zaplanowano identyfikację genów odpowiedzialnych za tą cechę, analizę ich różnorodności w genotypach pszenicy charakteryzujących się szerokim spektrum tolerancji na suszę oraz wskazaniem, które elementy tej zmienności mogą być wykorzystane w programach krzyżowania i selekcji. Projekt jest kompleksowym połączeniem badań fenotypowych i cytologicznych (m.in. przebiegu mikrosporogenezy i zawiązywania nasion) z zaawansowanymi badaniami molekularnymi tj. identyfikacją genów pszenicy biorących udział w określonych procesach. Zaplanowano wykorzystanie wiedzy o gatunkach modelowych do rozwiązywania konkretnych problemów poznawczych i praktycznych u pszenicy. Wyniki wzbogacą wiedzę o genetycznej regulacji wybranych procesów generatywnych w warunkach stresu oraz wskażą te geny, których zmienność może być wykorzystana w selekcji.
Hipoteza badawcza:Zmiana ekspresji genów biorących udział w m.in. regulacji hormonalnej i regulacji metabolizmu węglowodanów w rozwijającym się kwiatostanie pszenicy będzie skutkowała mniejszą wrażliwością określonych procesów rozwojowych (w tym mikrosporogenezy) na stres abiotyczny i, w konsekwencji, lepszym zawiązywaniem nasion.

Cel:

Celem projektu jest weryfikacja hipotezy w kolejnych etapach projektu:

  1. analiza cytologiczna mikrosporogenezy oraz ocena stopnia zawiązywania nasion różnych genotypów pszenicy w warunkach stresu,
  2. identyfikacja genów kandydujących, w tym m.in. biorących udział w hormonalnej regulacji procesów rozwojowych kłosa oraz regulacji metabolizmu węglowodanów i jednocześnie warunkujących odpowiedź na stresy środowiskowe.
  3. analiza wybranych genów i weryfikacja ich udziału w mikrosporogenezie lub innych procesach związanych z zawiązywaniem nasion w badanych genotypach pszenicy,
  4. poszukiwanie naturalnie występującej zmienności tych genów oraz weryfikacja związku tej zmienności z wybranymi cechami fenotypowymi.

2016

  • Yanushevska Y., Groszyk J., Nadolska-Orczyk A., Orczyk W., Microsporogenesis and drought tolerance of wheat. Eucarpia 2016

2015

  • Wacław Orczyk, Yuliya Yanushevska, Anna Nadolska-Orczyk - "Zaburzenia mikrosporogenezy wywołane stresem abiotycznym istotnie ograniczają produktywność zbóż" XII Ogólnopolska Konferencja Naukowa - Zakopane 2015 r. "Nauka dla hoidowli i nasiennictwa roślin uprawnych". Zakopane, 2-6 luty 2015
  • Yuliya Yanushevska, Anna Nadolska-Orczyk, Wacław Orczyk - "fenotypowa i cytologiczna reakcja roślin pszenicy na krótkotrwały stres suszy w trakcie kłoszeniaXII Ogólnopolska Konferencja Naukowa - Zakopane 2015 r. "Nauka dla hoidowli i nasiennictwa roślin uprawnych". Zakopane, 2-6 luty 2015

Załączniki

Powiadom znajomego

Powiadom znajomego

* Pole wymagane

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Zamknij