Nazwa programu: 7 PR; CORNET – edycja nr 15
Kontrakt nr: CORNET 15th, decyzja Dyrektora NCBiR - DZP/CORNET-15/2012/2013
Tytuł w języku angielskim:
Innovative protein products from sustainably grown legumes for poultry nutrition
Tytuł projektu w j. polskim: Innowacyjne produkty białkowe z nasion roślin strączkowych uprawianych w warunkach rolnictwa zrównoważonego do żywienia drobiu
Akronim: ProLegu
Okres realizacji:  2014 – 2015
Koordynator główny: dr Jan Jacobi, Gemeinschaft zur Förderung der privaten deutschen Pflanzenzüchtung e. V. (GFP), Kaufmannstr. 71-73, 53115 Bonn, Germany
Koordynator polskiej części projektu: Izba Zbożowo-Paszowa (IZP), ul. Grzybowska 2/49, 00-131 Warszawa, w osobach: Adam Tański, Maciej Tomaszkiewicz,Główne cele projektu:

Wykonawcy merytoryczni:

W części badawczej projektu bierze udział 8 instytucji naukowych, 3 niemieckie oraz 5 polskich, po stronie polskiej są to:

  • Instytut Hodowli I Aklimatyzacji Roślin-Państwowy Instytut Badawczy (IHAR-PIB)
  • Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk (IGR PAN)
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski (UWM)
  • Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk (ICHB PAN)

Z IHAR-PIB w projekcie uczestniczą dwa zespoły, zespół Samodzielnej Pracowni Oceny Jakości Produktów Roślinnych (SPOJPR) oraz zespół Pracowni Oceny Zdrowotności i Tożsamości Zbóż i Roślin Strączkowych z Zakładu Nasiennictwa i Nasionoznawstwa (ZNiN).
Prof. Danuta Boros była osobą odpowiedzialną za przygotowanie merytoryczne polskiej wersji projektu oraz jest liderem pakietu roboczego nr 1.

Główne cele projektu:

Celem projektu jest opracowanie technologii otrzymywania wysokiej jakości innowacyjnych produktów białkowych o poprawionej wartości pokarmowej z nasion roślin strączkowych, uprawianych w warunkach rolnictwa zrównoważonego. Osiągnięcie zamierzonego celu będzie realizowane poprzez połączenie tradycyjnych i innowacyjnych metod przesiewowych, procesów mikrobiologicznych i enzymatycznych, a także obróbki hydrotermicznej w taki sposób, by zmienić strukturę białka i powiązane właściwości funkcjonalne. Modyfikacja białka strączkowych w wyniku zastosowanych technologii powinna doprowadzić do inaktywacji czynników antyżywieniowych i w efekcie poprawy jego strawności. Innowacyjne produkty białkowe będą zweryfikowane doświadczalnie pod względem wskaźników produkcyjnych i potencjału prozdrowotnego pasz, zawierających te produkty białkowe, w doświadczeniach na kurczętach brojlerach i indykach. Autorzy projektu zakładają, iż nowe produkty białkowe otrzymane w trakcie realizacji projektu ProLegu będą stanowić wartościowe źródła białka oraz alternatywę dla drogich komponentów, takich jak np. mączka rybna oraz białko ziemniaczane, używanych w mieszankach paszowych dla drobiu, przede wszystkim indyków na pierwszym okresie odchowu, w celu ich właściwego zbilansowania.

Link: http://www.bdp-online.de/de/GFP/Projekte/CORNET-ProLegu/ 

Kontakt:


Programme: 7 FP; CORNET 15th
Contract nr: CORNET 15th, decyzja Dyrektora NCBiR - DZP/CORNET-15/2012/2013
Project title:
Innovative protein products from sustainably grown legumes for poultry nutrition
Acronym: ProLegu
Project duration:  2014 – 2015
Main coordinator: dr Jan Jacobi, Gemeinschaft zur Förderung der privaten deutschen Pflanzenzüchtung e. V. (GFP), Kaufmannstr. 71-73, 53115 Bonn, Germany
Coordinator of the Polish project part: Adam Tański, Maciej Tomaszkiewicz, Grain and Feed Chamber (IZP), Grzybowska str. 2/49, 00-131 Warszawa

Research performers:

In the research part are involved eight academic institutions, 3 from Germany and 5 from Poland, from the Polish site as it follows:

  • Institute of Plant Breeding and Acclimatization-National Research Institute (IHAR-PIB)
  • Institute of Plant Genetics, Polish Academy of Sciences (IGR PAN)
  • Poznan University of Life Sciences
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn (UWM)
  • Institute of Bioorganic Chemistry, Polish Academy of Sciences (ICHB PAN)

In the project participate two scientific teams from IHAR-PIB, one from the Laboratory of Quality Evaluation of Plant Materials (SPOJPR) and another one from the Department of Seed Science and Technology (ZNiN).
Prof. Danuta Boros was the person responsible for preparing the Polish version of ProLegu and is a leader of WP1.

Main objectives:

The aim of the project is to develop innovative technological approaches for the production of high quality proteins with superior nutritional value from sustainably grown domestic legumes.The combination of breeding, fractionation, processing and valorisation of legume proteins and nutritional science will result in new and economically relevant product innovations. Legume proteins will be modified by mechanical, fermentative and thermal treatments to improve their nutritional value and functional properties. Novel processing technologies that have an effective impact on product value, stability and safety will be developed. The nutritional value of modified proteins will be investigated in broilers and turkeys, both being increasingly relevant food producing animals in the European market. The expected prototype products will be innovative, sustainable and economical, and will allow further exploitation by small and medium enterprises.

Link: http://www.bdp-online.de/de/GFP/Projekte/CORNET-ProLegu/ 

Contact: d.boros@ihar.edu.pl