a:42:{s:4:"name";s:41:"L.p. w zał. do Rozporządzenia MRiRW: 62";s:4:"lang";s:2:"pl";s:8:"position";i:62;s:7:"listing";s:3:"yes";s:15:"entityProviding";N;s:9:"createdBy";s:11:"Bogdan Flis";s:11:"createdDate";s:10:"2019-08-02";s:18:"responsibleContent";s:11:"Bogdan Flis";s:10:"accessible";s:3:"yes";s:14:"seoDescription";N;s:11:"seoKeywords";N;s:9:"seoRobots";s:3:"yes";s:9:"startShow";N;s:13:"startShowTime";N;s:8:"stopShow";N;s:12:"stopShowTime";N;s:8:"moveDate";N;s:8:"moveTime";N;s:10:"moveParent";N;s:7:"content";s:3678:"

Tytuł projektu: Analiza interakcji genotypowo-środowiskowej w odniesieniu do wybranych cech użytkowych ziemniaka jadalnego w różnych systemach uprawy.
Kierownik projektu: dr hab. B. Flis
Planowany okres realizacji: 2014-2020

Streszczenie:

Najbardziej pożądanym typem odmiany ziemniaka jest forma, której plon nie podlega wpływom interakcji genotypowo-środowiskowej, a zatem jest stabilny w różnych warunkach środowiskowych. Jednak równie istotna jest stabilna ekspresja innych cech użytkowych, zwłaszcza kulinarnych. Wpływ interakcji genotypowo-środowiskowej na ekspresję cech jakościowych ziemniaka jadalnego nie jest znany. Badania cech ilościowych w oparciu o metody genetyki populacji są mało rozpowszechnione.
Celem proponowanego projektu jest ocena udziału czynników genetycznych, środowiskowych i interakcji genotypowo-środowiskowej w zmienności wybranych cech użytkowych (plonu i jego składowych)  oraz wiodących cech klonów jadalnych, jak smak, ciemnienie miąższu bulw i skłonność do wystąpienia wad bulw), która powstaje w odpowiedzi na zmieniające się środowisko uprawy. Głównym elementem zmieniającego się środowiska będzie system uprawy (ekologiczny, z ograniczonymi nakładami w warunkach silnej naturalnej epifitozy i zintegrowany). Przeprowadzona zostanie seria doświadczeń polowych, w których badane będą formy pochodzące z różnych źródeł. Wyniki tych doświadczeń posłużą do oszacowania  udziału poszczególnych czynników w kształtowaniu zmienności badanych cech, co pozwoli ocenić stabilność ekspresji tych cech w różnych środowiskach. Ponadto analiza taka pozwoli wyróżnić środowiska sprzyjające nasileniu ekspresji badanych cech. Do analiz interakcji genotypowo-środowiskowej zastosowana zostanie metoda statystyczna oparta na modelu mieszanym Scheffégo-Calińskiego. Na bazie tematu zostanie opracowana metodyka dla prowadzenia oceny stabilności cech jakościowych w hodowli ziemniaka, zwłaszcza potencjalnych odmian dla upraw ekologicznych i niskonakładowych.

Cel:

Celem badań jest ocenawpływu interakcji genotypowo-środowiskowej na kształtowanie zmienności, która powstaje w odpowiedzi na zmieniające się środowisko uprawy dla wybranych cech jakości istotnych dla ziemniaka jadalnego (smak, wady bulw, ciemnienie miąższu bulw oraz cech związanych z kształtowaniem się plonu). Analiza interakcji genotypowo-środowiskowej pozwoli na: (a) ocenę udziału czynników genetycznych, środowiskowych i interakcyjnych w kształtowaniu poszczególnych cech (na podstawie statystycznej istotności) oraz (b) oszacowanie stopnia stabilności ekspresji cech kulinarnych w ziemniaku jadalnym o zróżnicowanym pochodzeniu (na podstawie statystycznej istotności efektów interakcji genotypowo-środowiskowej) oraz charakteryzowanie niestablinej ekspresji za pomocą analizy regresji i metod analiz wielowymiarowych.


2015

  • Milczarek D., Tatarowska B., Flis B. Selekcja form ziemniaka o dobrych właściwościach kulinarnych i podwyższonej zawartości karotenoidów
";s:13:"accessibleYes";s:3:"yes";s:7:"archive";s:2:"no";s:20:"moveDeleteCategories";N;s:14:"moveDeleteNews";N;s:3:"www";N;s:7:"wwwOpen";N;s:7:"addDate";s:19:"2022-05-04 22:02:56";s:8:"editDate";s:19:"2022-05-04 22:02:56";s:6:"editBy";s:2:"13";s:10:"editorName";s:8:"Wojciech";s:13:"editorSurname";s:8:"Borawski";s:4:"tags";N;s:7:"banners";N;s:9:"important";a:5:{s:9:"startShow";s:0:"";s:13:"startShowTime";s:0:"";s:8:"stopShow";s:0:"";s:12:"stopShowTime";s:0:"";s:8:"position";s:0:"";}s:9:"frontpage";a:2:{s:16:"contentFrontpage";s:0:"";s:8:"position";s:0:"";}s:3:"rss";a:1:{s:6:"access";s:1:"1";}s:12:"recruitments";a:10:{s:8:"position";s:0:"";s:9:"workplace";s:0:"";s:8:"deadline";s:0:"";s:12:"deadlineTime";s:0:"";s:5:"place";s:0:"";s:9:"completed";s:1:"0";s:13:"completedType";s:1:"0";s:7:"persons";a:1:{i:1;a:2:{s:4:"name";s:0:"";s:4:"home";s:0:"";}}s:8:"canceled";s:1:"0";s:6:"result";s:0:"";}s:7:"notices";a:5:{s:8:"signcase";s:0:"";s:10:"lettersign";s:0:"";s:7:"type_id";s:2:"-1";s:7:"kind_id";s:2:"-1";s:10:"expiration";s:0:"";}s:7:"tenders";a:12:{s:12:"procedure_id";s:2:"-1";s:11:"contracting";s:83:"Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie Państwowy Instytut Badawczy";s:5:"order";s:0:"";s:7:"orderNo";s:0:"";s:8:"value_id";s:2:"-1";s:5:"value";s:0:"";s:7:"kind_id";s:2:"-1";s:8:"deadline";s:0:"";s:12:"deadlineTime";s:0:"";s:5:"place";s:0:"";s:8:"canceled";s:1:"0";s:6:"result";s:0:"";}s:11:"resolutions";a:14:{s:12:"resolutionNo";s:0:"";s:17:"resolutionCreator";s:2:"-1";s:14:"resolutionDate";s:0:"";s:13:"regardingType";s:2:"-1";s:19:"regardingChangeYear";a:1:{i:1;s:2:"-1";}s:15:"regardingChange";a:1:{i:1;s:2:"-1";}s:9:"regarding";s:0:"";s:7:"basedOn";s:0:"";s:18:"voivodshipsJournal";s:2:"-1";s:13:"voivodship_id";s:2:"-1";s:20:"voivodshipsJournalNo";s:0:"";s:15:"voivodshipsDate";s:0:"";s:5:"notes";s:0:"";s:9:"status_id";s:2:"-1";}s:10:"ordinances";a:9:{s:11:"ordinanceNo";s:0:"";s:16:"ordinanceCreator";s:0:"";s:13:"ordinanceDate";s:0:"";s:9:"topicType";s:2:"-1";s:19:"ordinanceChangeYear";a:1:{i:1;s:2:"-1";}s:20:"topicOrdinanceChange";a:1:{i:1;s:2:"-1";}s:5:"topic";s:0:"";s:5:"notes";s:0:"";s:9:"status_id";s:2:"-1";}s:11:"attachments";a:2:{s:6:"access";s:1:"1";s:13:"attachment_id";a:6:{i:0;i:744;i:1;i:741;i:2;i:742;i:3;i:743;i:4;i:1626;i:5;i:1602;}}}