[start]

[koniec]

Dobór odmian kukurydzy do różnych celów użytkowania w ramach Ekologicznego Doświadczalnictwa odmianowego

Osoba odpowiedzialna (w instytucie badawczym): Dr P. Ochodzki

Opis zadania, w tym wyszczególnienie wyjazdów zagranicznych

Celem badań jest ocena przydatności odmian, zwłaszcza polskich, kukurydzy do uprawy na ziarno i kiszonkę, oraz wskazanie odmian o zwiększonej odporności na fuzariozę kolb i zredukowanej zawartości mikotoksyn, 

Dla realizacji tych celów należy prowadzić badania w warunkach typowych dla rolnictwa ekologicznego, z zastosowaniem środków do produkcji jak i metod uprawy typowych dla ekologii. 

W roku 2021 po dziesięć wybranych odmian na ziarno i na kiszonkę będzie uprawianych w warunkach ekologicznych na polu certyfikowanym w IHAR-PIB w Radzikowie, oraz na ekologicznych polach doświadczalnych COBORU i w indywidualnym gospodarstwie ekologicznym w zróżnicowanych warunkach klimatyczno-glebowych Polski. Ocenione zostanie porażenie roślin przez najważniejsze choroby grzybowe i patogeny (omacnica prosowianka) oraz porażenie kolb przez grzyby fuzaryjne. Określone zostaną wielkość plonu ziarna i jego wilgotność przy zbiorze, skład jakościowy ziarna oraz zawartość najważniejszych mikotoksyn fuzaryjnych. W doświadczeniach kiszonkowych oceniane będą plon zielonej masy i parametry jakościowe kiszonki. 

W Radzikowie przeprowadzone zostanie doświadczenie infekcyjne z grzybami z rodzaju Fusarium. Oceniony będzie stopień porażenia kolb skali 0-5, a w ziarnie określona zostanie zawartość najważniejszych mikotoksyn fuzaryjnych: DON i jego pochodne 3AcDON, 15 AcDON, ZEA, FUM.

Efektem końcowym będzie rekomendacja najlepszych odmian do uprawy ekologicznej

Planowany na 2021 r. miernik

  • procentowa realizacja założeń projektu:  przeprowadzenia doświadczeń polowych i obserwacji, oraz analiz chemicznych,