Nazwa programu/Programme: 6 Program Ramowy Unii Europejskiej
Kontrakt nr/Contract nr: Food –2A –514008
Title:
Exploiting bioactivity of European cereal grains for improved nutrition and health benefits
Tytuł projektu w j. polskim: Wykorzystanie bioaktywności ziarna zbóż europejskich dla poprawy korzyści żywieniowych i zdrowotnych
Akronim./Akronym: HEALTHGRAIN
Okres realizacji/Project duration:  01.06.2005 – 31.05.2010
Koordynator główny/ Main coordinator: prof. Kaisa Poutannen
VTT Biotechnology, Espoo, Finlandia
Koordynator polski: doc. dr hab. Danuta Boros
IHAR Radzików, Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych

Badania zaplanowane w tym projekcie mają na celu poprawę dobrostanu, a także obniżenie ryzyka występowania chorób dietozależnych społeczności europejskiej poprzez zwiększenie spożycia składników ochronnych znajdujących się w całym ziarnie lub w jego frakcjach. Coraz dogłębniej udokumentowane fakty wskazują, iż dieta składająca się z takich produktów zapobiega rozwojowi choroby wieńcowej serca oraz cukrzycy insulinoniezależnej. Celem strategicznym projektu HEALTHGRAIN jest wytworzenie żywności korzystnie wpływającej na zdrowie i jednocześnie bezpiecznej, opartej na ziarnie zbóż i/lub jego składnikach o wysokiej jakości odżywczej. Cele te będą osiągnięte poprzez zintegrowane, interdyscyplinarne prace badawcze określające zmienność, zmiany indukowane podczas procesów przetwórczych i metabolizm składników bioaktywnych występujących w głównych europejskich zbożach chlebowych. Wyniki tych prac posłużą wyjaśnieniu fizjologicznych mechanizmów, uwypuklając ich znaczenie w prewencji metabolicznych syndromów i rozwijających się w następstwie chorób. Składnikami bioaktywnymi o szczególnym zainteresowaniu są witaminy (foliany, tokole cholina itp.), związki  fitochemiczne (lignany, sterole, alkilorezorcynole, kwasy fenolowe) i niestrawne węglowodany.  Ponadto inne właściwości produktów, które mogą potencjalnie podnosić metaboliczne korzyści pełnoziarnistych produktów spożywczych ziarna będą także promowane. 

Badania w HEALTHGRAIN są prowadzone w 5 modułach:

  1. Badania konsumenckie - nad zrozumieniem oczekiwań konsumentów w odniesieniu do prozdrowotnych produktów zbożowych. Stworzą one podstawę do upowszechnienia wyników badań.
  2. Poprawa ziarna i narzędzia biotechnologiczne - zastosowanie biotechnologii, włączając „technologie „omics”, dla identyfikacji i generowania nowych źródeł żywieniowo poprawionego ziarna oraz dostarczenie właściwych narzędzi do programów hodowlanych.
  3. Technologia i procesy przetwórcze - opracowanie nowych metod frakcjonowania i bioprocesów aby umożliwić wprowadzenie na większą skalę pełnego ziarna i jego frakcji do żywności o właściwościach sensorycznych, aprobowanych przez konsumentów europejskich.
  4. Żywienie i metabolizm – określenie bioprzyswajalności składników bioaktywnych, ich roli jak również ustalenie właściwości glikemicznych żywności opartej na ziarnie zbóż w obniżaniu czynników metabolicznego ryzyka.
  5. Upowszechnianie i transfer technologiczny – edukowanie, trening i rozpowszechnianie informacji o narzędziach technologicznych i know-how odnośnie wytworzonej z ziarna zbóż w przemyśle przetwórczym zdrowej żywności oraz certyfikaty zdrowotne dla takiej żywności. 

https://healthgrain.org