a:42:{s:4:"name";s:245:"Uprawy polowe metodami ekologicznymi: Badanie wartości rolniczej odmian pszenżyta jarego i ozimego (Triticosecale Wittm.) do uprawy na ziarno i na kiszonkę w gospodarstwach ekologicznych oraz zróżnicowania zawartości mikotoksyn w ziarnie";s:4:"lang";s:2:"pl";s:8:"position";i:5;s:7:"listing";s:3:"yes";s:15:"entityProviding";N;s:9:"createdBy";s:14:"Roman Warzecha";s:11:"createdDate";s:10:"2017-12-11";s:18:"responsibleContent";N;s:10:"accessible";s:3:"yes";s:14:"seoDescription";N;s:11:"seoKeywords";N;s:9:"seoRobots";s:3:"yes";s:9:"startShow";N;s:13:"startShowTime";N;s:8:"stopShow";N;s:12:"stopShowTime";N;s:8:"moveDate";N;s:8:"moveTime";N;s:10:"moveParent";N;s:7:"content";s:6147:"

Kierownik badania: dr inż. Roman Warzecha

Zespół badawczy:
IHAR-PIB Radzików:  dr Piotr Ochodzki,  dr Elżbieta Małuszyńska,  mgr inż. Monika Żurek, mgr inż. Iga Grzeszczak 
CDR Oddział Radom:  dr Anna Litwinow, mgr inż. Tomasz Stachowicz

Cel badań:

Głównym celem badań było określenie przydatności 18 polskich odmian pszenżyta ozimego (za wyjątkiem odmiany Tulus) i 12 pszenżyta jarego do uprawy na ziarno i biomasę zbieraną w fazie dojrzałości ciastowatej ziarna do produkcji pasz ekologicznych. W wyniku przeprowadzonych badań, we współpracy z CDR Oddział Radom, na polach ekologicznych w Chwałowicach  i w Radzikowie określono plon ziarna i biomasy jak również zawartość mikotoksyn w ziarnie badanych odmian pszenżyta.

Opis planowanych prac: 

Podzadanie 1 

Przedmiotem oceny w doświadczeniach z odmianami pszenżyta ozimego będzie  16 wybranych, polskich odmian wpisanych do Krajowego Rejestru, oraz 1 odmiana wzorcowa żyta ozimego zielonkawego Pastar. W prowadzeniu doświadczeń z odmianami zostaną zastosowane ekologiczne metody uprawy, min. mające na celu podniesienie żyzności gleby.

W IHAR-PIB Radzików, jesienią 2016 roku, na certyfikowanym polu ekologicznym, zostały założone doświadczenia z odmianami pszenżyta ozimego na ziarno i na kiszonkę. Doświadczenia ścisłe zostały  założone  metodą bloków losowanych. Liczba powtórzeń 3. Powierzchnia poletka do zbioru 20 m2. Oceniona zostanie  zimotrwałość odmian oraz ich wigor po ruszeniu wegetacji wiosną. W trakcje wegetacji zostanie określona odporność na główne choroby zbóż: mączniak prawdziwy, rdza brunatna, rdza żółta, septoriozy liści i plew oraz fuzarioza kłosa. Zostaną określone cechy agrotechniczne: termin kłoszenia,  odporność na wyleganie, wysokość roślin,  termin dojrzałości woskowej i pełnej. W doświadczeniu na ziarno, po zbiorach zostaną określone następujące parametry: plon ziarna, wilgotność ziarna,  MTZ, masa hektolitra. W doświadczeniu na kiszonkę zostaną określone następujące parametry: plon biomasy, zawartość suchej masy w plonie biomasy, plon suchej masy kiszonki,. Wykonane zostaną analizy składu chemicznego biomasy: zawartość suchej masy, zawartość tłuszczu, białka, popiołu surowego, włókna surowego i jego frakcji (ADF, NDF) oraz zawartości skrobi.

Podzadanie 2 

Do badań zostanie włączonych 12 odmian pszenżyta jarego. Są to odmiany polskie, wpisane do Krajowego Rejestru.. Wybór polskich odmian jest podyktowany dostępnością materiału nasiennego do badań i uprawy w warunkach gospodarstw ekologicznych. Są to odmiany wpisane do Krajowego Rejestru.

Doświadczenia z odmianami pszenżyta jarego (na ziarno i na kiszonkę) zostaną przeprowadzone w IHAR-PIB w Radzikowie i CDR Radom -  Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach. Zostaną określone parametry takie jak w doświadczeniach z pszenżytem ozimym. W Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Chorzelowie, zostanie założone doświadczenie łanowe z odmianą pszenżyta Milewo, w siewie czystym i w siewie mieszanym z łubinem wąskolistnym, odmiana Wars. Zostaną określone parametry kiszonkowe z obydwu wariantów wysiewu. Zebrana biomasa zostanie zakiszona, jako materiał badawczy do doświadczeń żywieniowych. Materiały z doświadczeń ścisłych na kiszonkę zostaną przeanalizowane pod względem cech jakościowych: zawartości suchej masy, zawartości tłuszczu, białka, popiołu surowego, włókna surowego i jego frakcji (ADF, NDF) oraz zawartości skrobi.

Podzadanie 3  

Ważnym elementem planowanych badań będzie ocena odporności na fuzariozę kłosów i badanie czynników ograniczających zawartość mikotoksyn w ziarnie. Określona zostanie zdrowotność ziarna: obecność zarodników sporyszu, porażenie ziarna przez grzyby fuzaryjne, zawartość mikotoksyn fuzaryjnych w ziarnie (DON – deoksyniwalenol, NIV – niwalenol, ZEA – zearalenon) w ziarnie porażonym naturalnie.

Założone zostanie  doświadczenie infekcyjne. Kłosy badanych odmian zostaną sztucznie inokulowane (porażone) Fusarium culmorum poprzez dwukrotny oprysk zawiesiną zarodników grzybów w okresie kwitnienia. Oceniony zostanie stopień porażenia kłosów, a zebrane ziarno zostanie poddane analizie zawartości mikotoksyn fuzaryjnych. Uzyskane informacje pozwolą na wskazanie odmian najbardziej odpornych i podatnych na fuzariozę w warunkach zwiększonej presji patogena.

Podzadanie 4

Ziarno uzyskane z doświadczeń zostanie ocenione pod kątem przydatności jako materiału siewnego. Ocenione zostanie szereg cech laboratoryjnych: czystość, liczba nasion innych gatunków uprawnych i chwastów, MTZ, masa hektolitra, zdolność kiełkowania, wigor nasion metodą wzrostu siewki,  sucha mas siewki, szybkość kiełkowania, kiełkowanie w stresie suszy (symulacja deficytu wody podczas kiełkowania) szczególnie interesujące ze względu na fakt, iż pszenżyto często wysiewa się na glebach lżejszych i w praktyce ten gatunek narażony jest na stres suszy podczas wschodów

Przewidywana pierwsza publikacja – sprawozdanie z realizacji projektu na stronie internetowej IHAR-PIB, grudzień 2017. Wyniki uzyskane w trakcie realizacji projektu będą dostępne nieodpłatnie dla wszystkich podmiotów działających w sektorze rolnym, w szczególności dla gospodarstw prowadzących produkcję metodami ekologicznymi.

Projekt finansowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współudziale IHAR-PIB

";s:13:"accessibleYes";s:3:"yes";s:7:"archive";s:2:"no";s:20:"moveDeleteCategories";N;s:14:"moveDeleteNews";N;s:3:"www";N;s:7:"wwwOpen";N;s:7:"addDate";s:19:"2022-05-04 22:15:14";s:8:"editDate";s:19:"2022-05-04 22:15:14";s:6:"editBy";s:2:"13";s:10:"editorName";s:8:"Wojciech";s:13:"editorSurname";s:8:"Borawski";s:4:"tags";N;s:7:"banners";N;s:9:"important";a:5:{s:9:"startShow";s:0:"";s:13:"startShowTime";s:0:"";s:8:"stopShow";s:0:"";s:12:"stopShowTime";s:0:"";s:8:"position";s:0:"";}s:9:"frontpage";a:2:{s:16:"contentFrontpage";s:0:"";s:8:"position";s:0:"";}s:3:"rss";a:1:{s:6:"access";s:1:"1";}s:12:"recruitments";a:10:{s:8:"position";s:0:"";s:9:"workplace";s:0:"";s:8:"deadline";s:0:"";s:12:"deadlineTime";s:0:"";s:5:"place";s:0:"";s:9:"completed";s:1:"0";s:13:"completedType";s:1:"0";s:7:"persons";a:1:{i:1;a:2:{s:4:"name";s:0:"";s:4:"home";s:0:"";}}s:8:"canceled";s:1:"0";s:6:"result";s:0:"";}s:7:"notices";a:5:{s:8:"signcase";s:0:"";s:10:"lettersign";s:0:"";s:7:"type_id";s:2:"-1";s:7:"kind_id";s:2:"-1";s:10:"expiration";s:0:"";}s:7:"tenders";a:12:{s:12:"procedure_id";s:2:"-1";s:11:"contracting";s:83:"Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie Państwowy Instytut Badawczy";s:5:"order";s:0:"";s:7:"orderNo";s:0:"";s:8:"value_id";s:2:"-1";s:5:"value";s:0:"";s:7:"kind_id";s:2:"-1";s:8:"deadline";s:0:"";s:12:"deadlineTime";s:0:"";s:5:"place";s:0:"";s:8:"canceled";s:1:"0";s:6:"result";s:0:"";}s:11:"resolutions";a:14:{s:12:"resolutionNo";s:0:"";s:17:"resolutionCreator";s:2:"-1";s:14:"resolutionDate";s:0:"";s:13:"regardingType";s:2:"-1";s:19:"regardingChangeYear";a:1:{i:1;s:2:"-1";}s:15:"regardingChange";a:1:{i:1;s:2:"-1";}s:9:"regarding";s:0:"";s:7:"basedOn";s:0:"";s:18:"voivodshipsJournal";s:2:"-1";s:13:"voivodship_id";s:2:"-1";s:20:"voivodshipsJournalNo";s:0:"";s:15:"voivodshipsDate";s:0:"";s:5:"notes";s:0:"";s:9:"status_id";s:2:"-1";}s:10:"ordinances";a:9:{s:11:"ordinanceNo";s:0:"";s:16:"ordinanceCreator";s:0:"";s:13:"ordinanceDate";s:0:"";s:9:"topicType";s:2:"-1";s:19:"ordinanceChangeYear";a:1:{i:1;s:2:"-1";}s:20:"topicOrdinanceChange";a:1:{i:1;s:2:"-1";}s:5:"topic";s:0:"";s:5:"notes";s:0:"";s:9:"status_id";s:2:"-1";}s:11:"attachments";a:2:{s:6:"access";s:1:"1";s:13:"attachment_id";a:1:{i:0;i:1871;}}}