Mgr inż. Kinga Kamila Gołębiewska [Nadanie stopnia doktora - 19 października 2018 r.]
Żółtonasienny rzepak ozimy jako źródło białka i energii w żywieniu zwierząt monogastrycznych.
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie
Radzików
05-870 Błonie
tel. 22 725 36 11, 22 733 45 00
NIP: 5290007029
REGON: 000079480
e-mail: postbox@ihar.edu.pl
ePUAP: /IHAR-PIB/SkrytkaESP
obszar: | nauki rolnicze, lesne i weterynaryjne, |
dziedzina: | nauki rolnicze |
dyscyplina: | agronomia |
Sekretarz Rady Naukowej IHAR-PIB
mgr Elżbieta Kruszyńska
tel. 22 733 45 99 lub centr. 22 725 36 11 w. 599
e-mail: e.kruszynska@ihar.edu.pl
Żółtonasienny rzepak ozimy jako źródło białka i energii w żywieniu zwierząt monogastrycznych.
Zróżnicowanie genetyczne odmian i populacji miejscowych fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris L.) uprawnych w Polsce.
Wirulencja i polimorfizm DNA w populacji Puccinia triticina (Erikss.) występującej na (x Triticosecale Wittm.) w Polsce.
Analiza genetyczna odporności na ciemną plamistość pouderzeniową oraz wybranych cech jakości i morfologii bulw diploidalnych mieszańców ziemniaka (Solanum tuberosum L.).
Ocena stabilności plonu i właściwości kulinarnych bulw ziemniaka odpornych na Phytophthora infestans”
Analiza zmienności wybranych izolatów z populacji bakterii Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Spieckermann & Kotthoff) Davis i in.
Zastosowanie technik molekularnych w selekcji ziemniaka uprawnego odpornego na mątwiki (Globodera spp.).
Analiza zawartości białka Cry1Ab w kukurydzy MON810 i jego rozpadu w środowisku, jako element badań nad bezpieczeństwem stosowania GMO.
Walidacja metod PCR i Real Time PCR w analizach genetycznie zmodyfikowanych organizmów.
Wykorzystanie metod RealTime PCR i SeedCalc do badań przepływu genów między kukurydzą transgeniczną a konwencjonalną.
Wpływ wydłużenia wegetacji traw na jakość murawy boisk piłkarskich.
A naliza wybranych czynników genetycznych i biochemiczno-fizjologicznych odporności pszenicy ( Triticum aestivum L.) na rdzę brunatną ( Puccinia triticina )
Zmienność i odziedziczalność mechanicznych właściwości źdźbła w żyta (Secale cereale L.)