W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Kontakt

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie 

 

Radzików
05-870 Błonie

tel. 22 725 36 11, 22 733 45 00

NIP: 5290007029
REGON: 000079480

e-mail: postbox@ihar.edu.pl

ePUAP: /IHAR-PIB/SkrytkaESP

O projekcie

Pszenżyto z uwagi na korzystne właściwości agronomiczne, odżywcze i funkcjonalne jest coraz bardziej popularnym zbożem. Celem projektu jest polepszenie wartości prozdrowotnej chleba pszenżytniego przez dodatek wybranych frakcji ziarna owsa i mąki owsianej. Równocześnie zamierzeniem projektu jest otrzymanie wysokiej jakości chleba i wykazanie, że można polepszyć wartość prozdrowotną pieczywa poprzez zastosowanie zbóż niechlebowych, zwiększając jednocześnie ich wykorzystanie.

Otrzymane w ramach projektu pieczywo pszenżytnio-owsiane będzie nowością o wysokich walorach odżywczych, zdrowotnych i korzystnej cenie. Będzie to produkt konkurencyjny, w porównaniu z innymi podobnymi produktami na rynku.

Powiadom znajomego