Zespół badawczy
Zespół badawczy składa się z czterech pracowników naukowych IHAR-PIB, którzy zgodnie z wymogiem konkursowym na nie przekroczyli 35 roku życia. Ponadto w realizacji projektu pomagają nam inżynierowie oraz pracownicy techniczni IHAR-PIB.
Anna Fraś
Kierownik projektu
a.fras@ihar.edu.pl
Absolwentka Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej, kierunek: Biotechnologia.
Doktor nauk rolniczych, IHAR-PIB, 2011. Doktorat wyróżniony nagrodą Dyrektora IHAR-PIB.
W Samodzielnej Pracowni Oceny Jakości Produktów Roślinnych IHAR-PIB w Radzikowie pracuje od 2006 roku. W tym czasie była głównym wykonawcą ze strony polskiej w dwóch międzynarodowych projektach badawczych, HEALTHGRAIN oraz AVEQ.
Zainteresowania naukowe: badanie jakości zbóż, w szczególności pod kątem zawartości składników bioaktywnych, o charakterze prozdrowotnym oraz ich wartością pokarmową.
Damian Gołębiewski
Absolwent Instytutu Biotechnologii na Wydziale Chemicznym Politechniki Warszawskiej: kierunek Biotechnologia
Absolwent Wydziału Nauk o Żywności, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, kierunek: Zarządzanie i Organizacja Produkcji (studia podyplomowe)
W Samodzielnej Pracowni Oceny Jakości Produktów Roślinnych pracuje od 2011 roku.
Zainteresowania naukowe: analiza elementarna związków organicznych, metody chromatograficzne w analizie chemicznej ziarna zbóż.
Dariusz R. Mańkowski
Absolwent Wydziału Rolniczego Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, kierunek: Agronomia i Agrobiznes
Absolwent Wydziału Elektrotechniki, Elektroniki, Informatyki i Automatyki Politechniki Łódzkiej, kierunek: Przetwarzanie i analiza obrazów biomedycznych (studia podyplomowe)
Doktor nauk rolniczych, IHAR-PIB, 2009. Doktorat wyróżniony nagrodą Dyrektora IHAR-PIB.
W Pracowni Ekonomiki Nasiennictwa i Hodowli Roślin IHAR-PIB w Radzikowie pracuje od 2002 roku.
Zainteresowania naukowe: jedno- i wielowymiarowe metody analizy danych i data-mining, wykorzystanie technik przetwarzania i analizy obrazów cyfrowych w badaniach przyrodniczych
Kinga Gołębiewska
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka.
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywności, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, kierunek: Zarządzanie i Organizacja Produkcji (studia podyplomowe)
W Samodzielnej Pracowni Oceny Jakości Produktów Roślinnych IHAR-PIB w Radzikowie pracuje od 2008 roku.
Zainteresowania naukowe: zdrowa żywność, wartość prozdrowotna zbóż niechlebowych, wartość pokarmowa śruty rzepakowej.
Przemysław Szecówka
W projekcie LIDER uczestniczył od stycznia do marca 2014 roku.