Badania nad możliwościami ograniczenia zawartości mikotoksyn fuzaryjnych w kukurydzy uprawianej w systemie ekologicznym
Kierownik badania: dr Piotr Ochodzki
Pracownia Chorób Roślin, Zakład Fitopatologii
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - PIB w Radzikowie, 05-870 Błonie
tel.: 22 73 34 637
e-mail: p.ochodzki@ihar.edu.pl
Zespół badawczy:
IHAR-PIB Radzików: dr inż. Roman Warzecha, mgr inż. Monika Żurek,
Cel badań:
Celem projektu zbadanie skuteczności zmniejszenia zawartości mikotoksyn fuzaryjnych w kukurydzy poprzez dobór odpowiednich odmian i zastosowanie ochrony biologicznej kukurydzy przed omacnicą prosowianką. Zbadany zostanie również wpływ terminu zbioru kukurydzy na zawartość najważniejszych mikotoksyn w ziarnie: deoksyniwalenolu, zearalenonu i fumonizyn.
Spodziewane rezultaty projektu:
- Wskazanie odmian mieszańcowych (F1) kukurydzy najmniej podatnych na fuzariozę, odpowiednich do uprawy ekologicznej.
- Ocena skuteczności stosowania środków ochrony przeciwko omacnicy prosowiance i jego wpływ na zawartość mikotoksyn fuzaryjnych.
- Określenie wpływu terminu zbioru na zawartość mikotoksyn w ziarnie
- Zwiększenie wiedzy producentów o ekologicznej produkcji kukurydzy poprzez upowszechnienie wyników badań w postaci szerokiego udostępnienia danych (strona internetowa, bezpośrednie kontakty z rolnikami).
Przewidywana pierwsza publikacja wyników badań - sprawozdanie z realizacji projektu na stronie internetowej IHAR-PIB, listopad 2018.
Wyniki uzyskane w trakcie realizacji projektu będą dostępne nieodpłatnie dla wszystkich podmiotów działających w sektorze rolnym, w szczególności dla gospodarstw prowadzących produkcję metodami ekologicznymi.
Projekt finansowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współudziale IHAR-PIB