W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie - Państwowy Instytut Badawczy


Radzików
05-870 Błonie

tel. 22 725 36 11, 22 733 45 00
fax 22 725 47 14

NIP: 5290007029
REGON: 000079480

e-mail: postbox@ihar.edu.pl

ePUAP: /IHAR-PIB/SkrytkaESP

Kontakt

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie - Państwowy Instytut Badawczy


Radzików
05-870 Błonie

tel. 22 725 36 11, 22 733 45 00
fax 22 725 47 14

NIP: 5290007029
REGON: 000079480

e-mail: postbox@ihar.edu.pl

ePUAP: /IHAR-PIB/SkrytkaESP

LIDER IV

XML A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę

Lead

Lider IV: Pieczywo pszenżytnio-owsiane (NovelBread4Fit)

Strona promująca projekt LIDER/019/519/L-4/12/NCBR/2013, finansowany przez NCBiR:

[start]"Pieczywo pszenżytnio-owsiane jako nowy polski produkt żywieniowy o podwyższonej wartości prozdrowotnej”[koniec]

Projekt jest realizowany w następujących zakładach IHAR-PIB:

  • Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych w Radzikowie
  • Pracownia Ekonomiki Nasiennictwa i Hodowli Roślin w Zakładzie Nasiennictwa i Nasionoznawstwa w Radzikowie
  • Pracownia Oceny Jakości i Odporności Zbóż w Zakładzie Roślin Zbożowych w Krakowie (w okresie styczeń-marzec 2014 r.)

Kontakt

Dr inż. Anna Fraś
Kierownik projektu
a.fras@ihar.edu.pl 

Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych
IHAR-PIB
Radzików, 05-870 Błonie
Tel.: +48/22 7334551
 

Publikacje i materiały

Publikacje przed Projektem: Andersson A.A.M., Kamal-Eldin A., Fraś A., Boros D., Åman P. 2008. Alkylresorcinols in wheat varieties in the HEALTHGRAIN diversity screen. J. Agric. Food Chem. 56: 9722-9725. Gebruers K., Dornez E., Boros D., Fraś A., Dynkowska W., Bedo Z., Rakszegi M., Delcour J.A., Courtin C.M. 2008. Variation in the...

Zespół badawczy

Zespół badawczy składa się z czterech pracowników naukowych IHAR-PIB, którzy zgodnie z wymogiem konkursowym na nie przekroczyli 35 roku życia. Ponadto w realizacji projektu pomagają nam inżynierowie oraz pracownicy techniczni IHAR-PIB. Anna Fraś Kierownik projektu a.fras@ihar.edu.pl Absolwentka Wydziału Chemicznego...

O projekcie

Pszenżyto z uwagi na korzystne właściwości agronomiczne, odżywcze i funkcjonalne jest coraz bardziej popularnym zbożem. Celem projektu jest polepszenie wartości prozdrowotnej chleba pszenżytniego przez dodatek wybranych frakcji ziarna owsa i mąki owsianej. Równocześnie zamierzeniem projektu jest otrzymanie wysokiej jakości chleba i...